lördag 23 maj 2009

Nyttigt GI-bröd.

Börjar förmiddagen med att slänga upp lite nyttiga brödrecept :)

Nyttigt GI-bröd
2 limpor

Väldigt gott, väldigt lättbakat, bra bröd för magen.
Funkar båda som frukostbröd eller som "kaka" om man har i mer socker

Ingredienser.
5 dl filmjölk
5 dl vatten
1 msk bakpulver
1 msk salt
10 dl vetemjöl
3 dl dinkel- eller grahamsmjöl
1 dl grovt rågmjöl
½ dl linfrö
3 dl solrosfrö
2 dl hackade nötter
1½ dl russin eller torkad frukt i bitar
1 dl mörk sirap

Gör så här:
Rör ihop bakpulver och de olika mjölsorterna, fast bara hälften av vetemjölet, i en stor skål.

Häll i frukten, nötterna och fröna och blanda.
Häll sedan på vätska och sirap. Blanda i mjöl tills smeten blir lagom kladdig och ganska tung.
(Inte som vanligt bröd, utan som en blandning mellan mjuka kakor och bröddeg.)

Smöra och bröa två brödformer, eller lagom stora former.

Grädda i 175 grader ca 50 min. Det ska vara lite kladdigt, men om det är för kladdigt, ha i ugnen lite till.

Godast nybakat! Förvara i frysen.

___________________________________________________

Gott grovt bröd
1l limpa

8 dl rågsikt (eller 4dl grahamsmjöl och 4dl rågsikt)
2 dl rågkross
1 dl havre/vetekli
1 dl linfrö
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
1 dl lingonsylt
2 msk ljus sirap
5 dl mild yoghurt
Solrosfrö

Gör så här:
Sätt först ugnen på 175 grader.

Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i lingonsylt, sirap, yoghurt och blanda väl. Smaka gärna degen, den är nästan godare än det färdiga brödet :)

Häll degen i en avlång smörjad bakform och strö över solrosfrön. Du kan blanda i solrosfröna i degen om du så vill, de trillar lätt av det färdiga brödet..

Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme och låt sen brödet svalna på galler innan servering

__________________________________________________

Odöpt bröd =)
1 bröd
2 dl havregryn eller rågflingor
5 dl vetemjöl
3/4 -1 dl krossade linfrö
1 dl russin
1 dl hackade hasselnötter
1 tsk bikarbonat
1 tsk hjorthornssalt
1 tsk salt
4 dl mild youghurt
2 msk flytande honung

Gör så här:

Smörj en brödform med margarin.
Rör ihop alla ingredienserna och klicka i den smorda bröformen. Sätt in i varmluftsugn 175 gr i 45-50 minuter.
________________________________________________

Grovt bröd med hasselnötter
1 bröd

Ingredienser:
1 dl havregryn
5 dl dinkelmjöl
1 dl boveteflingor
½ dl linfrö
½ dl solrosfrön
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
4 dl lättfil
3 msk honung
1 dl grovhackade hasselnötter
1 äpple (grovt rivet)

Gör så här:
Rör ihop allting i en bunke, häll i en smord form och grädda i 200° i ca 1 timme, eller med baktermometer till 95°.

Brödet går bra att frysa.

______________________________________________

Ännu ett GI-bröd :)
Ingredienser:
2 dl rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl linfrön
1 dl vetekross
1 dl kruskakli
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl psylliumfrön
1/2 dl solroskärnor
1 liter lättfil
1 dl brödsirap
2 msk bikarbonat

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till en gröt. Dela upp i 2 bakpappersklädda långformar och grädda i 150-175 grader i ca 2 timmar.

Ingredienserna kan varieras så långt du vill. Tillsätt pumpakärnor, torkade aprikoser eller russin om du föredrar det. Du kan enkelt plocka bort något om du inte finner det i affären och öka på mängden av något annat istället. Prova dig fram till du hittar din favoritmodell!


_____________________________________________

Det får räcka för den här gången =)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar