Nåt nytt lär du hitta bland alla dessa tips =)
 
 Grilltips- allt från grilltändning till grillat på tallriken.
 
Allmänt
 
- Ett hett grillgaller
- För att inte maten skall fastna, så måste grillgallret vara hett.
- Ge en härligt röksmak genom att tillsätta lite hickoryspån i glöden, så får köttet en härlig rökig smak.
- Glöm inte den kalla drycken
- Det finns inget godare än en kall öl medans man väntar på att maten på grillen skall bli klar.
- Goda tillbehör
- Glöm inte bort alla goda tillbehör i form av sås, bröd och grillade grönsaker.
- Grilla året om
- Låt inte varken höst eller vinter hindra dig från att grilla ute. Vid riktigt ruskigt väder, så kan ugn eller grillpanna användas.
- Grillspett av trä
- För att det inte skall brinna upp på grillgallret, så bör de blötläggas minst 30 minuter innan.
- Gör det enkelt. Om du är nybörjare så skall du inte krångla till det. Kotlett, biff, korv eller hamburgare går hem hos de flesta.
- Låt barnen vara kockar
- Låt barnen komponera sina egna grillspett baserat på kött och grönsaker.
- Något gott under grillningen
- En baguetteskiva med lite ost på passar alldeles utmärkt att servera i väntan på maten.
- Olja in grillspettet
- För att enkelt få av köttet från grillspettet, så kan man med fördel olja in det lite.
- Ost på grillen
- Halloumiost tar bara några minuter att få klar på grillen och smakar tillsammans med lite olivolja mycket gott.
- Platta grillspett
- Genom att välja ett platt metallspett, så glider inte bitarna som skall grillas runt.
- Rosta bröd på grillen
- Ett mycket gott tillbehör är brödskivor som snabbt rostas på grillen.
- Slut på rullande grillspett
- Genom att använda två grillspett, så rullar inte grillspetten runt på grillgallret.
- Sätt inte för tätt
- För att få en jämn grillning med grillspett, så bör inte det som skall grillas sättas allt för tätt.
 
 Grillen
- Gind in gallret med citron
- Om du skall grilla fisk eller grönskar, så undviker du att maten fastnar genom att ginda in lite citronsaft på gallret.
- Håll grillgallret rent
- Rengör grillgallret med en stålborste när gallret är varmt, men var försiktig med värmen.
- Glöden
- Briketter vid längre grillning
- Använd briketter när du skall grilla större köttbitar.
- Fixa glöden i tid
- Glöm inte bort att det tar lite tid innan den rätta glöden infinner sig, så tänd grillen i god tid.
- Kväv inte glöden
- Lägg inte på för mycket mat samtidigt på grillen.
- Låt tändvätskan dra
- Låt tändvätskan dra i ca 5-10 minuter innan du tänder på.
- Rätt glöd
- Det tar ca 20 minuter innan ett vitt lager av aska täcker kolen och då har du den rätta glöden för att tillaga din mat.
- Snabb glödbädd som håller länge
- Blanda kol och briketter, så får du en snabb glödbädd som håller länge.
Kött
- Använd rätt grillverktyg
- Vänd köttet med en grilltång.
- Använd stektermometer
- Vid grillning av stora köttbitar är en stektermometer din bästa vän för att avgöra om köttet är färdigt eller ej.
- Bacon som smaksättare
- Genom att linda baconskivor runt torrt kött, så blir det saftigare.
- Inget kladd
- När du skall tillaga hamburgare, så undviker du enkelt att färsen fastnar på händerna genom att fukta händerna med lite vatten.
- Köttet skall vara rumstempererat
- Ta fram köttet i god tid innan grillningen och grilla aldrig kött som kommer direkt från kylen/frysen. Köttet skall vara rumstempererat.
- Låt fettranden vara kvar
- Det är fettet i köttet som gör det saftigt, så låt det sitta kvar under grillningen och skär sedan bort det vid servering.
- Låt köttet vila
- Låt det färdiga köttet vila i folie någon minut innan servering.
- Marinera kött
- Använd en plastpåse och marinera köttet i minst en timme samt vänd då och då.
- Rensa kylen
- Städa ur kylen och mal ned olika köttbitar till en färs, som du sedan kan använda till hamburgare.
- Saftigt och gott
- Grilla köttet på hög temperatur så att det får lite färg och fortstätt sedan grillningen på grillens ytterkanter.
- Snitta fettkanten
- Genom att skära några snitt i fettkanten på köttet, så kupar det sig inte vid grillningen.
- Spara in på saltet
- Salta alltid när köttet är klart. Salt har förmågan att dra saften ur köttet.
- Undvik att köttet fastnar
- När gallret har blivit varm kan man med fördel försiktigt smörja in gallret i lite olja eller lime/citron.
- Vackert grillmönster
- Vrid varje kött ett kvartsvarv efter ca halva grilltiden.
- Vinäger ger mört kött
- Genom att tillsätta lite vinäger i marinaden, så blir köttet extra mört.
- Välj rätt kött
- För att få det bästa resultatet bör du välja ett kött med insprängt fett, som t ex karré och entrecote.
Fågel
 
 
- God hygien
- Speciellt vid tillagning av kyckling, så är det viktigt med en god hygien (händer, kniv och skärbräda).
- Ha koll på kycklingen
- Kyckling är mycket gott att grilla, men ha noga kolla på om den är klar. Köttsaften skall vara klar och inte rosafärgad.
- Rätt temperatur
- Kötttemperaturen skall vara minst 75 grader C.
- Vila i grillfolie innan servering
- Låt filéerna vila i 3-5 minuter i grillfolie innan de serveras.
 Fisk
 
 
- Ett halster till fisken
- Genom att grilla fisken i ett halster, så faller fisken inte i sär och det är lätt att vända.
- Feta fiskar på grillen
- När du grillar fisk, så skall du välja lite fetare fiskar som t ex lax, marulk, tonfisk mm.
- Färsk fisk
- Färsk fisk skall dofta friskt, vara fast i köttet och ha klara samt glansiga ögon.
- Grilla fisken i folie
- Att grilla fisk i folie tillsammans med lite kryddor är både enkelt och gott.
- Grilla inte fisken för länge
- Fisk blir snabbt klar på grillen, så ha koll på tiden för annars blir fisken allt för torr.
- Halstra fisk
- Några snitt i skinnet och en god kryddning gör fisken till en vinnare på grillen.
- Kolla om fisken är klar
- Ett enkelt sätt att kolla när fisken är färdig är att köttet enkelt släpper från benen.
- Mager fisk på grillen
- Marinera och tillaga fisken in i folie eller i grillhalser.
 Skaldjur 
 
 
- Investera i ett finmaskigt galler
- Perfekt när du skall grilla t ex räkor och ger dessutom ett mycket snygg grillmönster på maten.
 Grönsaker : En höjdare på grillen
- Grilla centimeter tjocka skivor av aubergine i ca 8 minuter och vänd några gånger. Severa med olivolja och lite salt.
- Lök direkt i glöden
- Baka löken inlindad i folie direkt glöden (ca 50 minuter).
- Potatis direkt i glöden
- Baka potatisen inlindad i folie direkt glöden (ca 50 minuter).
 Marinad
 
 
- Marinera och frys in
- Marinera mycket kött och frys in i portionsförpackningar.
- Marinera utan kladd
- Det enklaste sättet att unvika allt kladd vi marinering är att lägga köttet i en plastpåse och sedan hälla i marinaden.
- Mixa marinaden
- En marinad tillagas enkelt genom att köra alla ingredienser i en mixer.
- Spara marinaden
- Överbliven marinad kan frysas in och förvaras upp till 3 månader i frysen.
- Undvik eldslågor
- Torka av marinaden innan du lägger maten på grillen.
 Säkerhet 
 
 
- Grillens placering
- Grillen skall placeras på ett stabilt underlag i lä och på avstånd från allt som kan fatta eld.
- Släck eldsflammor
- När marinad droppar ned i glöden så flammar eldslågor upp som kan bränna köttet. Släck dess lågor med en vattenspruta.
- Tänk på säkerheten
- Häll aldrig på tändvätska i efterhand.
__________________________________________________
                            HAPPY  GRILLNING  !!! =)
 
 
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar