lördag 16 maj 2009

"Lite" grilltips.

Nåt nytt lär du hitta bland alla dessa tips =)

Grilltips- allt från grilltändning till grillat på tallriken.

Allmänt

  • Ett hett grillgaller

  • För att inte maten skall fastna, så måste grillgallret vara hett.

  • Ge en härligt röksmak genom att tillsätta lite hickoryspån i glöden, så får köttet en härlig rökig smak.

  • Glöm inte den kalla drycken
  • Det finns inget godare än en kall öl medans man väntar på att maten på grillen skall bli klar.
  • Goda tillbehör
  • Glöm inte bort alla goda tillbehör i form av sås, bröd och grillade grönsaker.
  • Grilla året om
  • Låt inte varken höst eller vinter hindra dig från att grilla ute. Vid riktigt ruskigt väder, så kan ugn eller grillpanna användas.
  • Grillspett av trä
  • För att det inte skall brinna upp på grillgallret, så bör de blötläggas minst 30 minuter innan.
  • Gör det enkelt. Om du är nybörjare så skall du inte krångla till det. Kotlett, biff, korv eller hamburgare går hem hos de flesta.
  • Låt barnen vara kockar
  • Låt barnen komponera sina egna grillspett baserat på kött och grönsaker.
  • Något gott under grillningen
  • En baguetteskiva med lite ost på passar alldeles utmärkt att servera i väntan på maten.
  • Olja in grillspettet
  • För att enkelt få av köttet från grillspettet, så kan man med fördel olja in det lite.
  • Ost på grillen
  • Halloumiost tar bara några minuter att få klar på grillen och smakar tillsammans med lite olivolja mycket gott.
  • Platta grillspett
  • Genom att välja ett platt metallspett, så glider inte bitarna som skall grillas runt.
  • Rosta bröd på grillen
  • Ett mycket gott tillbehör är brödskivor som snabbt rostas på grillen.
  • Slut på rullande grillspett
  • Genom att använda två grillspett, så rullar inte grillspetten runt på grillgallret.
  • Sätt inte för tätt
  • För att få en jämn grillning med grillspett, så bör inte det som skall grillas sättas allt för tätt.



Grillen

  • Gind in gallret med citron
  • Om du skall grilla fisk eller grönskar, så undviker du att maten fastnar genom att ginda in lite citronsaft på gallret.
  • Håll grillgallret rent
  • Rengör grillgallret med en stålborste när gallret är varmt, men var försiktig med värmen.
  • Glöden
  • Briketter vid längre grillning
  • Använd briketter när du skall grilla större köttbitar.
  • Fixa glöden i tid
  • Glöm inte bort att det tar lite tid innan den rätta glöden infinner sig, så tänd grillen i god tid.
  • Kväv inte glöden
  • Lägg inte på för mycket mat samtidigt på grillen.
  • Låt tändvätskan dra
  • Låt tändvätskan dra i ca 5-10 minuter innan du tänder på.
  • Rätt glöd
  • Det tar ca 20 minuter innan ett vitt lager av aska täcker kolen och då har du den rätta glöden för att tillaga din mat.
  • Snabb glödbädd som håller länge
  • Blanda kol och briketter, så får du en snabb glödbädd som håller länge.

Kött

  • Använd rätt grillverktyg
  • Vänd köttet med en grilltång.
  • Använd stektermometer
  • Vid grillning av stora köttbitar är en stektermometer din bästa vän för att avgöra om köttet är färdigt eller ej.
  • Bacon som smaksättare
  • Genom att linda baconskivor runt torrt kött, så blir det saftigare.
  • Inget kladd
  • När du skall tillaga hamburgare, så undviker du enkelt att färsen fastnar på händerna genom att fukta händerna med lite vatten.
  • Köttet skall vara rumstempererat
  • Ta fram köttet i god tid innan grillningen och grilla aldrig kött som kommer direkt från kylen/frysen. Köttet skall vara rumstempererat.
  • Låt fettranden vara kvar
  • Det är fettet i köttet som gör det saftigt, så låt det sitta kvar under grillningen och skär sedan bort det vid servering.
  • Låt köttet vila
  • Låt det färdiga köttet vila i folie någon minut innan servering.
  • Marinera kött
  • Använd en plastpåse och marinera köttet i minst en timme samt vänd då och då.
  • Rensa kylen
  • Städa ur kylen och mal ned olika köttbitar till en färs, som du sedan kan använda till hamburgare.
  • Saftigt och gott
  • Grilla köttet på hög temperatur så att det får lite färg och fortstätt sedan grillningen på grillens ytterkanter.
  • Snitta fettkanten
  • Genom att skära några snitt i fettkanten på köttet, så kupar det sig inte vid grillningen.
  • Spara in på saltet
  • Salta alltid när köttet är klart. Salt har förmågan att dra saften ur köttet.
  • Undvik att köttet fastnar
  • När gallret har blivit varm kan man med fördel försiktigt smörja in gallret i lite olja eller lime/citron.
  • Vackert grillmönster
  • Vrid varje kött ett kvartsvarv efter ca halva grilltiden.
  • Vinäger ger mört kött
  • Genom att tillsätta lite vinäger i marinaden, så blir köttet extra mört.
  • Välj rätt kött
  • För att få det bästa resultatet bör du välja ett kött med insprängt fett, som t ex karré och entrecote.

Fågel

  • God hygien
  • Speciellt vid tillagning av kyckling, så är det viktigt med en god hygien (händer, kniv och skärbräda).
  • Ha koll på kycklingen
  • Kyckling är mycket gott att grilla, men ha noga kolla på om den är klar. Köttsaften skall vara klar och inte rosafärgad.
  • Rätt temperatur
  • Kötttemperaturen skall vara minst 75 grader C.
  • Vila i grillfolie innan servering
  • Låt filéerna vila i 3-5 minuter i grillfolie innan de serveras.


Fisk

  • Ett halster till fisken
  • Genom att grilla fisken i ett halster, så faller fisken inte i sär och det är lätt att vända.
  • Feta fiskar på grillen
  • När du grillar fisk, så skall du välja lite fetare fiskar som t ex lax, marulk, tonfisk mm.
  • Färsk fisk
  • Färsk fisk skall dofta friskt, vara fast i köttet och ha klara samt glansiga ögon.
  • Grilla fisken i folie
  • Att grilla fisk i folie tillsammans med lite kryddor är både enkelt och gott.
  • Grilla inte fisken för länge
  • Fisk blir snabbt klar på grillen, så ha koll på tiden för annars blir fisken allt för torr.
  • Halstra fisk
  • Några snitt i skinnet och en god kryddning gör fisken till en vinnare på grillen.
  • Kolla om fisken är klar
  • Ett enkelt sätt att kolla när fisken är färdig är att köttet enkelt släpper från benen.
  • Mager fisk på grillen
  • Marinera och tillaga fisken in i folie eller i grillhalser.


Skaldjur

  • Investera i ett finmaskigt galler
  • Perfekt när du skall grilla t ex räkor och ger dessutom ett mycket snygg grillmönster på maten.


Grönsaker : En höjdare på grillen

  • Grilla centimeter tjocka skivor av aubergine i ca 8 minuter och vänd några gånger. Severa med olivolja och lite salt.
  • Lök direkt i glöden
  • Baka löken inlindad i folie direkt glöden (ca 50 minuter).
  • Potatis direkt i glöden
  • Baka potatisen inlindad i folie direkt glöden (ca 50 minuter).


Marinad

  • Marinera och frys in
  • Marinera mycket kött och frys in i portionsförpackningar.
  • Marinera utan kladd
  • Det enklaste sättet att unvika allt kladd vi marinering är att lägga köttet i en plastpåse och sedan hälla i marinaden.
  • Mixa marinaden
  • En marinad tillagas enkelt genom att köra alla ingredienser i en mixer.
  • Spara marinaden
  • Överbliven marinad kan frysas in och förvaras upp till 3 månader i frysen.
  • Undvik eldslågor
  • Torka av marinaden innan du lägger maten på grillen.


Säkerhet

  • Grillens placering
  • Grillen skall placeras på ett stabilt underlag i lä och på avstånd från allt som kan fatta eld.
  • Släck eldsflammor
  • När marinad droppar ned i glöden så flammar eldslågor upp som kan bränna köttet. Släck dess lågor med en vattenspruta.
  • Tänk på säkerheten
  • Häll aldrig på tändvätska i efterhand.

__________________________________________________
                           HAPPY  GRILLNING  !!! =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar