Fransk tomatsoppa. (Bara här får en ju att skita i att läsa vidare;)). Ni måste testa denna!! =)
4pers.
2 burkar krossad tomat
3 stora gula lökar (1,5 funkar finfint)
7 vitlöksklyftor ( 3st stora funkar också bra!)
1 msk olja + 1 msk smör
2 grönsaksbuljongtärningar
2 tsk franska kryddor (provencal-kryddor funkar bra med)
salt + vitpeppar
(1 lagerblad) Jag tog utan och det blev görgött ändå.
7-8 dl vatten
Redning:
2 dl creme fraiche (viktväktar fraiche funkar bra)
1 dl vitt matlagningsvin (inget vitvin hemma? Lite vitvinsvinäger funkar lika bra, men då 1 MSK!!)
1 msk vetemjöl
Skala och finhacka lök + vitlök och fräs den mjuk i olja och smör i en gryta.
Häll i tomater, lagerblad, kryddor, grönsaksbuljonen och salt+peppar.
Häll på vatten och koka upp, låt sjuda under lock i 20 min.
Vispa ihop creme fraichen med vinet och mjölet till en redning och rör sedan ner i soppan. Koka upp igen.
Ibland steker jag lite uppskuren bacon och färska champinjoner och "toppar" soppan med det när den skall serveras.
Det var inte heller äckligt :D
____________________________________________________
Chilibröd
½ pkt (25 g) jäst
2,5 dl naturell yoghurt ( jag tar lättyoghurt istället)
½ tsk salt
2 msk matolja
5-6 dl vetemjöl (vetemjöl med fullkorn funkar finfint!)
Fyllning:
½ röd chili
½ grön paprika
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt yoghurten till jästen har löst sig.
Blanda ner salt, olja och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt för hand eller maskin.
Den ska vara ganska fast. Strö lite mjöl över degen.
Låt den jäsa övertäckt 45 min i en rumsvarm och dragfri plats.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet.
Lägg undan en liten bit av degen. Kavla ut resten av degen till en fyrkantig platta, ca 20 x 20 cm.
Gör fyllningen: Kärna ur och tärna chilifrukten och paprikan. Fördela grönsakstärningarna på degplattan, rulla ihop den.
Lägg degrullen på bakplåtspappersklädd plåt. Forma den sparade lilla degbiten till 2 smala rullar och sno dem om varandra.
Lägg snodden runtom degrullen (längs längden). Fäst ändarna väl under rullen så att inte garneringen krymper under jäsningen.
Låt brödet jäsa övertäckt ca 20 min. Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt det sen kallna under bakduk på galler.
___________________________________________________
.jpg)
Ser kanske inte så trevligt ut... Nu när vi ätit upp - och under tiden vi åt- så har min pojkvän berömt mig med massa komplimanger om min matlagning.. *hihi* =)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar